Nerwoból pojawia się w okolicach jednego z nerwów obwodowych. Najczęściej ma charakter napadowy i trwa krótko. Można go leczyć farmakologicznie, chirurgicznie lub zmniejszać dolegliwości za pomocą ziół.

Co to jest nerwoból?

Nerwoból, zwany też neuralgią, pojawia się w obrębie jednego z nerwów obwodowych. Objawia się drętwieniem lub uczuciem palącego bólu. Jego symptomem jest też duża wrażliwość skóry znajdującej się w okolicy nerwu. W tym przypadku dolegliwości bólowe sprawia każdy dotyk. Nerwoból może zwiększyć swoje nasilenie po poruszeniu miejsca, w którym się pojawił. Niekiedy występuje osłabienie bądź paraliż mięśni, na które wpływa uszkodzony nerw. Najbardziej znane neuralgie to nerwobóle:
• nerwu trójdzielnego,
• pleców,
• serca,
• brzucha,
• międzyżebrowy.

Ile trwa nerwoból?

Nerwoból zazwyczaj pojawia się nagle, czyli ma charakter napadowy. Neuralgia najczęściej trwa krótko – w zależności od miejsca, w którym występuje. Najbardziej charakterystyczne są rwące i szarpiące bóle. W neuralgii nerwu trójdzielnego objawy mogą trwać od 1-15 minut, a nawet dłużej.

Co na nerwoból?

Niektóre nerwobóle znikają samoistnie. Można na nie stosować doraźne leki i maści przeciwbólowe, masaże, plastry rozgrzewające bądź okłady. Nawracające objawy zwalcza się za pomocą środków stosowanych w leczeniu depresji oraz padaczki. W niektórych przypadkach podaje się też lek działający przeciwzapalnie i oraz przeciwbólowo – diklofenak. Neuralgia nerwu trójdzielnego jest leczona za pomocą fenytoiny bądź lidokaliny. Niekiedy blokuje się też nerw odpowiedzialny za ból. Pacjenci, u których metody farmakologiczne się nie sprawdzają, są leczeni chirurgicznie. Sprawdzają się u tych osób, u których ból wywołuje ucisk nerwu. Nerwobóle można zmniejszać za pomocą ziół, takich jak kora wierzby, czarny bez i rumianek. W diecie osób cierpiących na neuralgie powinny się też znaleźć produkty zawierające witaminy z grupy B. Wspomagają one bowiem regenerację nerwów. Warto sięgnąć m.in. po rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, orzechy, nabiał, jaja i produkty pełnoziarniste.