Nadciśnienie pojawia się, gdy pomiary przekraczają 140/90 mmHg. Chorobę najczęściej wywołują czynniki środowiskowe, m.in. stres, mała ilość ruchu i używki. Aby zbić ciśnienie, warto się zrelaksować i zjeść kostkę gorzkiej czekolady.

Co to jest nadciśnienie?

Nadciśnienie to choroba układu krążenia, w której ciśnienie tętnicze jest stale bądź czasowo podwyższone. Schorzenie jest diagnozowane, gdy wartość ciśnienia skurczowego przekracza 140 mmHg, a rozkurczowego – 90 mmHg. Podwyższone wskazania często pojawiają się u osób, które ukończyły 50 lat.

Co powoduje nadciśnienie?

Większość przypadków nadciśnienia ma charakter samoistny (pierwotny). Nie istnieje somatyczna przyczyna choroby, a więc nie może być usunięta np. za pomocą leków. Nadciśnienie o podłożu pierwotnym jest związane m.in. ze stylem życia oraz dużą ilością stresu. Wysokie ciśnienie występuje u osób, które są otyłe, stosują niezdrową dietę oraz prowadzą siedzący tryb życia. Używki, takie jak papierosy lub alkohol, znacząco zwiększają ryzyko pojawienia się nadciśnienia. Związek z chorobą mają także czynniki genetyczne. Kobiety długotrwale stosujące tabletki antykoncepcyjne również są narażone na wystąpienie nadciśnienia. Schorzenie, które ma charakter wtórny, tzn. objawowy, jest związane z już istniejącymi chorobami: gruczołów dokrewnych, nerek bądź mózgu.

Jak zbić nadciśnienie?

Zbyt wysokie ciśnienie można obniżyć samodzielnie: doraźna pomoc to zjedzenie ciemnej czekolady lub głębokie oddychanie. Słodki przysmak zawiera flawonole, które uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają ich nadmiernemu kurczeniu się. Relaks, dotlenienie organizmu, zmniejszają stres, a co za tym idzie – wartość ciśnienia tętniczego. Rozszerzenie naczyń krwionośnych zapewnia też picie ziół, np. lipy, głogu i dziurawca. Zwiększenie aktywności fizycznej działa korzystnie na regulację ciśnienia. Wystarczy 30 minut dziennie. Prawidłowa masa ciała zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Obniżenie zawartości soli w diecie i wzbogacenie jej w potas oraz jedzenie czosnku to kolejne sposoby na zbicie ciśnienia.