Grypa żołądkowa (grypa jelitowa) objawia się wymiotami, biegunką i dreszczami. W czasie choroby należy pić dużo wody i jeść lekkie potrawy, jak kleiki ryżowe czy wywary warzywne. Grypa jelitowa ustaje samoistnie po ok 4 dniach, jednak można się przed nią uchronić, dbając o higienę i uprawiając sport.

Czym jest grypa żołądkowa?

Grypa żołądkowa (grypa jelitowa) to choroba zakaźna, która obejmuje jelita i żołądek. Można się nią zarazić poprzez kontakt z osobą chorą. W czasie epidemii zachorowań warto więc bardzo dokładnie myć ręce i pokarmy oraz unikać dużych skupisk ludzi. Grypa żołądkowa objawia się wymiotami i biegunką, które występują już po 12 godzinach od zarażenia. Popularne objawy to też dreszcze, ból brzucha, osłabienie i gorączka.

Grypa żołądkowa – co jeść?

Podczas grypy żołądkowej należy pić dużo herbaty i innych płynów. Gdy ustąpią silne biegunki, dobrze jest jeść kleiki z ryżu lub z kaszy manny, które gotuje się w wodzie bez tłuszczu. Wywary warzywne również poprawiają pracę jelit. Po ustaniu objawów grypy jelitowej należy jeść lekkie potrawy, jak gotowane mięso, warzywa na parze czy jajka na miękko.

Grypa żołądkowa – jak leczyć?

Podczas grypy żołądkowej wydala się dużo płynów z biegunką i wymiotami, tak więc należy uzupełniać braki, pijąc dużo wody. Choroba sama ustaje już po 4 dniach, jeśli jednak objawy utrzymują się dłużej, warto udać się na konsultacje do lekarza rodzinnego. Osoba jest całkowicie wyleczona, gdy złuszczają się zainfekowane komórki błony śluzowej jelita. Tak więc po ustąpieniu objawów należy przez 2-3 zachować ścisłą higienę w domu. Warto spuszczać wodę przy zamkniętej desce klozetowej oraz parzyć owoce i warzywa przed zjedzeniem. Aby zapobiec chorobie, niemowlętom podaje się szczepionki przeciw rotawirusom, które są najczęstszą przyczyną grypy jelitowej. W unikaniu choroby bardzo pomocne jest utrzymywanie dobrej kondycji, tj. uprawianie sportu codziennie przez minimum pół godziny. Może to być bieganie lub pływanie na basenie.