Kandydoza (drożdżyca) powstaje na skutek zarażeniem grzybami Candida. Choroba objawia się m.in. białym nalotem na języku, biegunką, migreną, wzdęciami i bólem brzucha. Przyczyną kandydozy jest przenoszenie się grzyba przez krew, skórę lub w przypadku grzybicy pochwy przez stosunek seksualny. Aby uchronić się przed chorobą, należy unikać cukrów, drożdży, alkoholu i stresu.

Kandydoza (drożdżyca) to choroba wywołana przez grzyby rodzaju Candida. Te substancje są częścią naturalnej mikroflory zwierząt i ludzi. Kandydoza rozwija się, gdy nastaną warunki sprzyjające rozwojowi tych grzybów.

Kandydoza – czym się objawia?

Miejsce, w którym rozwija się grzyb, jest narażone na silniejsze skutki choroby. Najbardziej typowe objawy kandydozy to:
• biały nalot na języku,
• biegunka,
• ból brzucha,
• wzdęcia,
• migreny,
• uczucie zimna,
• suchość skóry,
• częste zmiany nastroju.

Kandydoza – przyczyny choroby

Kandydoza dostaje się do organizmu drogą krwionośną. Najczęściej choroba się uaktywnia u osób z obniżonym układem odpornościowym (immunosupresja). Kandydozą można się też zarazić przez zakażenie powierzchniowe na skórze lub błonach śluzowych. Jednym z najczęstszych dolegliwości intymnych u kobiet jest grzybica pochwy. Ten rodzaj choroby może być przenoszony drogą płciową. Na kandydozę są szczególnie narażone osoby, które przez długi czas przyjmowały antybiotyki lub pigułki antykoncepcyjne. Pozostałe przyczyny, które przyczyniają się do rozwoju choroby to:
• niezdrowa dieta, np. fast food, duża ilość czerwonego mięsa,
• częste jedzenie słodyczy,
• picie napojów gazowanych,
• praca w wilgotnym pomieszczeniu,
• silny stres.

Kandydoza – jak leczyć?

Zarodniki grzybów utrzymują się długo w organizmie (nawet do 3 lat). Najlepiej jest wcześnie wykrywać chorobę i zapobiegać jej skutkom. Należy więc przede wszystkim wzmocnić odporność organizmu, unikając:
• cukrów w każdej postaci,
• alkoholu,
• produktów z białej mąki,
• napojów gazowanych,
• soków owocowych,
• produktów zawierających drożdże.

Skutecznym zabezpieczeniem przed kandydozą jest stosowanie diety niskowęglowodanowej. Produkty spożywcze, które warto jeść, aby uchronić się przed drożdżycą, to:
• wszystkie warzywa (najlepiej gotowane na parze),
• kasze (szczególnie gryczana, manna, jaglana, pęczak),
• ryż brązowy,
• ryby,
• owoce,
• czosnek,
• minimum 2 litry wody dziennie.